Pití kávy a její pěstování nemá ve Vietnamu dlouhou tradici. Zatímco celá
Evropa už kávu znala prakticky od 16. století, Vietnamci si na prvním šálku kávy mohl
pochutnat až zhruba o 3 století později, kdy byla přivezena francouzským knězem v roce 1857.
Jak je na tom Vietnam dnes
V dnešní době je Vietnam druhým největším vývozcem kávy na světě.
Ročně vyveze více jak 1 milion tun.
Arabika x Robusta
Hlavní rozdíl mezi arabikou a robustou není kvalita zrn, ale rozdíl v obsahu kofeinu, hořkosti a kyselosti.
Robusta
Robusta je obecně velmi hořká s vysokým obsahem kofejnu. Samozřejmě existují i kyselé robusty s lechce menším obsahem kofeinu.
Arabika
Arabika je obecně kyselejší s menším obsahem kofeinu. Samozřejmě existují i hořké arabyky s větším obsahem kofeinu jako je například Culi.
Jak připravit tradiční vietnamský phin
1) Vezmeme si skleničku a nalijeme do ni sladké kondenzované mléko.
2) Poté si vezmeme tradiční vietnamský phin a dáme do něj dvě polévkové lžíce jemněji namleté kávy.
3) Phin položíme na sleničku a vařící vodou lechce napaříme kávu.
4) Necháme kávu na minutu odpočinout a poté stlačíme vnitřní částí phinu.
5) Nalijeme vodu a necháme překapat.
6) Sundáme phin a vychutnáme si naší kávu.